MISZVR d LEARNER
future believer!! Blogging warming up!!
Faith, Hope & Love

Cari Baru atau Setia Dengan Cinta Lama Tapi Derita? uols pilih mana?

quick update also!
alohhaaa..sy busy dgn thesis huhu...pa2pun, blog dulu..

Currently: tengah fikir sal kejadian yang tengah menimpa seorang kakak angkat.
Ceritanya bermula begini: lets call her "SUMANDAK"

Si sumandak ni dah couple almost 5years da dengan boy'a'friend dia, but tetiba kedapatan yang BF dia tu curang@kuat pukul@tak pernah kisah dengan perasaan si sumandak ni. But, well uols tahu juga kan, if someone tu dah betul2 jatuh cinta and jatuh sayang (dan segala cintan cintun sayang mayang didunia) tu akan sanggup bertahan dengan sabar/tabah no matter what partner dorang buat kan? So, dia pun macam tu juga, setia dan sanggup berkorban jiwa dan raga untuk jaga hubungan dorang. Yala, kan dah lama tu. 5tahun da beb, bukan jangka masa yang pendek untuk disia-siakan bukan.

So, si sumandak ni tetap setia lah! Suddenly adalah seorang lagi lelaki lain yang ingin merebut hati si sumandak,someone yang berperangai baik/berkerja/educated/penyayang (first impression lah), membuatkan si sumandak berfikir tentang keadaan cinta dia. 
CINTA tapi DERITA.
  
Then, si sumandak ni terbuka hati untuk selidik keperluan hati dia. She broke up with the arrogant BF. 

Dia confess dgn sy, hati dia masih berdengup kencang bila teringat "MR.Arrogant", tandanya dia masih sayang kan dengan bf dia tu? She said, 5 tahun tu bukan masa yang pendek untuk tamatkan begitu jak percintaan dorang. 

Recently, this "MR.Arrogant" tersangatlah rajin memujuk dan merayu sengan c sumandak untuk continue hubungan mereka yang putus. (FYI: That guy yang bagi kata putus!). Mahu jak sy bilang dengan dia, "BERAMBUS DARI HIDUP DIA", tapi siapalah sy ni kan untuk cakap mcm tu. Not her family, nor her sister. Sikap mr.arrogant ni banyak berubah kebelakangan ni, tapi kadang-kadang keluar gak sikap lama dia. 

here, sy tertanya-tanya, "mampukah mr.arrogant ni berubah 100%?", I really don't think so. Uols rasa-rasa lah kan, bolehkah? 

5tahun sudah dipergunakan untuk terlus mencintai dia tapi derita tak berkesudahan 
vs.
 mencari cinta baru yang belum tahu kesudahannya?

If benda ni terjadi dengan uols, uols nak buat apa?

Me personally, cukuplah 5tahun. Menjadi pengalaman yang mematangkan pemikiran tentang cinta. Hidup ni tak panjang, sangat singkat, and God give us the chances untuk cipta cerita indah sendiri. How uols deal with your love, itulah "fruits of love" yang akan uols tuai dikemudian hari. Jangan habiskan masa seumur hidup untuk menjadi pencinta yang setia tapi derita! 

p/s: My bf isn't perfect nor a greater one than the other, but I am not searching for a perfect man as I am also an obviously imperfect person after all. Because, I am here to fills his weaknesses and he is here for me. To love and to be loved is a great miracle, bukan mudah terjadi, tapi kita mampu! 

The key here: " To love and to be loved" not " to love alone" nor "to be loved but not in love"



Nobody can't see the love, but you can feels it!
BUT, your heart's eye can see it vividly. 

WORDLESS DAY

Uols fikir apa bila npk this pic?

Rindu...Apa maknanya?

A quick update!
alohaaa uols hehehe

phewittt..wanna ask uols sumthin' ni, "pernah tak uols rasa rindu? Uols rasa apalah?"

tak kira lah rindu pada apa/siapa/dimana, asal perkataan rindu tu muncul dalam hati uols, pastinya macam-macam perkara akan muncul dan control diri uols kan kan kan? sy rasa macam tu lah, kenapalah perkataan "rindu" tu tak pernah lari kan dari kita. 

but, guess what.. "life is suck without it!!"

kenapa? because rindu itu anugerah dari Tuhan, but macam mana kita handle benda ni, itulah hasil yang akan kita dapat in the future. Our Lord bagi chance ma diri kita sendiri untuk mencipta cerita kehidupan tersendiri. Semuanya terpulang ngan diri kita ok?

pesan sy, janganlan korang terlalu leka dengan rindu n dibawa arus ke'mamai'an hehe. Handle it kindly/logically dan segala yang paling! (positive ways) ok?

As for me, tengah rindu ngan someone, jauh dipisahkan oleh daratan dan lautan because of work! mula-mula rasa sangat bosan, sia-sia, sedih, hilang semangat dan yang paling tak wajar bila terfikir nak cari lain, kira main kayu tiga lah hahaha... but thanks, somewhat i regained my logic! hehe, hidup tak selalunya indah dan pengorbanan tu harus ada dalam setiap perhubungan. 'Conclusion'nya cni bagi saya adalah:

perkataan rindu itu mengajar sy erti kedewasaan
perkataan rindu itu mengajar sy makna kesabarn 
perkataan rindu itu mengajar sy maksud kesetiaan
perkataan rindu itu mengajar sy kerapuhan/kekuatan hati dalam cinta
dan perkataan rindu itu mengajar sy untuk terus mencintai dia!

chewah!!!hahahah...tapi jujur, itulah yang sy rasa. So bertuahlah pada uols yang pernah rasa rindu dan berjaya melaluinya dengan baik~untuk mencipta satu cerita indah hari ini!
To have a great love story, 1st of all u must passed this test! 



Apa dah jadi dengan hidup kita?

halooo semua!
Uols buat apa hari ni?

Me, tiba-tiba jak terasa dan tertanya pada diri sendiri bila terdengar "when you believe by Mariah Carey". Terus the flashbacks of the life that I live menjelma dalam otak fikiran sy ni, terlalu banyak benda yang terjadi, dan hasilnya, here I am today. 

Imbas balik masa lalu, cerita kehidupan yang sy lalui tu cukup membuatkan sy terdiam dan ternganga. My life is wonderful! (tak kiralah pahit manis, asam pedas kah, itulah pengalaman hidup sy). Sy pun tak tahu apa cerita kehidupan uols, but 'the past' itulah yang telah membentuk diri kita hari ini. Tak kiralah uols kaya/miskin/sederhana/cantik/hodoh/bijak/kurang bijak dan dll. tapi kenyataannya, itulah diri kita hari ini.

Satu persamaan yang kita lalui, adalah mengandalkan/berharap dan percaya pada Tuhan kita. Tak kiralah uols agama apa (Kristian/Islam/Buddha dll.), kita semua selalu mengandalkan Tuhan dalam setiap aspek kehidupan kita, kan?

Kehidupan kita hari ini merupakan satu keajaiban yang sangat luarbiasa, apapun kejayaan yang kita genggami hari ini, sy percaya Tuhan sentiasa campur tangan. Uols, esok masih ada. Mari kita sama-sama percaya bahawa miracles itu akan terjadi dalam kehidupan kita bilamana kita biar Tuhan campur tangan dalam setiap urusan kehidupan kita, and we will create the greatest life story ever! 


There can be miracles, when you believe!! 

RAMBUT GUGUR BERTOMPOK-TOMPOK?? JANGAN PANDANG RINGAN!!

by mr google
Maybe ramai yang tak perasan or tak ambil kisah tentang bahayanya perkara ni. Tapi kat cni, sy dengan seikhlas hatinya ingin mengingatkan pada uols semua, jangan pandang ringan! 

Kenapa? Because masalah kehilangan rambut di kepala (tompok-tompok) ni boleh merebak/berlaku dengan pantas dan lebih teruk lagi, boleh berjangkit dengan kawan uols.

FYI, Keguguran rambut jenis ini menyebabkan kebotakan yang berbentuk bulat atau lonjong pada bahagian atas kepala. Kulit kepala pada bahagian yang botak itu kelihatan berkilat.
by mr google
Dalam kes yang lebih serius, orang yang mengalami keguguran rambut ini akan kehilangan 50% daripada jumlah rambut dalam masa seminggu dan dalam masa 1 bulan, mereka akan menjadi botak. Rambut akan hilang selama-lamanya!
p/s: Rambut akan hilang selama-lamanya!
 Ada macam-macam faktor terjadinya masalah kebotakan seperti ini, tak kisahlah, jika uols rasa simptom-simptom keguguran rambut berbentuk bertompok-tompok hadir pada diri uols, misalnya kehilangan rambut dalam bentuk bertompok-tompok, sy sarankan cepat-cepatlah dapatkan bantuan pakar rambut profesional. ASAP! jangan tangguh-tangguh lagi. Kalau tak, sy just dapat bilang "hye hye bye bye" macam lagu mazlein. Gerenti uols akan botak selama-lamanya! I can assured u this. 

ohya, lupa nak gtau, masalah sebegini boleh dihadapi oleh setiap peringkat umur, tak kisah kanak-kanak, remaja, dewasa mahupun warga emas. So, kepada para penghidap tu, jangan malu! cepat-cepatlah dapatkan bantuan pakar rambut profesional. 

kat cni, sy sarankan uols dua pakar rambut yang pasti dapat bantu korang. Kecuali botak yang da permenant lah. Memang mahal lah, but sangat berbaloi daripada biar kepala uols botak kan. Please, KATAKAN TIDAK KEPADA RAMBUT BOTAK! terutamanya bagi kaum hawa ( yala, rambut tu

OMG! Kasut tertanggal time jalan2 di mall?Nak buat pa?



Tiba-tiba terasa nak tulis sal topik ni pula (padahal sengaja cari alasan rehat drpd buat thesis), topik ni berdasarkan pengalaman saya sendiri tau. Hah, malu yang bukan kepalang lagi time tu tau bila gam kasut saya tertanggal time jalan-jalan dengan kawan saya, called Tiqa di Centre Point, Kota Kinabalu City.  

Kalau korang lah kan, apa korang buat kalau tengah syok jalan2 di mall besar (ramai orang), then tiba-tiba kejadian macam ni terjadi ngan korang?

haha..mesti gabrah terus kan. 

bha, entri kali ni saya nak share ma korang semua tentang perkara yang:

1. DO
2. DONT do!
bile perkara ni terjadi ma korang.

BUT sebelum tu saya nak kenalkan dulu kawan@x rum8 ums yang amat disayangi ni, kawan sporting yang bantu saya menyelesaikan masalah saya ni dulu.
me and my dearest friend, TIQA..my great seniorita!
 PERKARA YANG TIDAK PATUT ANDA LAKUKAN! :

  • Panik! 
  • Berteriak!
  • Menangis!
  • Berdiri macam tunggul di tengah orang ramai!
  • Buat muka kasihan!
hah, korang jangan buat macam tu tau.!

PERKARA YANG PATUT ANDA LAKUKAN!
  1. Jangan panik
  2. Berhenti berjalan/bergerak sekejap.
  3. Dengan pantas cari tempat duduk berhampiran (but mall selalunya xda or penuh pat duduk) so paling selamat cari area lif yang tak ramai orang. 
  4. Bergerak dengan selamba (jangan melangkah tinggi, instead of bjalan dengan cara mengheret selipar)

GOD CONTINUOUSLY CREATES MANY EXTRAORDINARY THING



Kadang-kadang terbit dalam fikiran sy juga, how the cell develops? Who create the awesome cells? sains mungkin dapat menerangkan komposisi cell, bagaimana ia membentuk tisu seterusnya organ, but sains tidak pernah menjawab siapa/bagaimana cell terbina. Yupz, science always got their reason/causes/effects of any one thing that occurs in this World. And they says, it is all about science. I never denied it, and actually I am one of those people who trying to figure out the science of the Earth. BUT, no matter what explanation/proves released, I still believe that the one that created these whole extraordinary things is our Creator, the Lord, the God, the One created this world in the beginning. Me, studying all these Earth science with a belief in my heart;
The World didn't made for the science
Instead of,
The science made for the world.

and HE never stop creating another extraordinary things. As the new founded future-to-be-planet found by a Hawaii astronomer...isn't it a great news? I am feeling great having Someone Awesome like HIM..

lets us proceed to the forming planet story as reported in Yahoo news.
HONOLULU (AP) — Astronomers have captured the first direct image of a planet being born.
Adam Kraus, of the University of Hawaii's Institute for Astronomy, said the planet is being formed out of dust and gas circling a 2-milion-year-old star about 450 light years from Earth.

The planet itself, based on scientific models of how planets form, is estimated to have started taking shape about 50,000 to 100,000 years ago. Called LkCa 15 b, it's the youngest planet ever observed. The previous record holder was about five times older.

Kraus and his colleague, Michael Ireland from Macquarie University and the Australian Astronomical Observatory, used Keck telescopes on Mauna Kea to find the planet.

"We're catching this object at the perfect time. We see this young star, it has a disc around it that planets are probably forming out of and we see something right in the middle of a gap in the disc," Kraus said in a telephone interview.

Kraus presented the discovery Wednesday at NASA's Goddard Space Flight Center in Maryland. Kraus and Ireland's research paper on the discovery is due to appear in The Astrophysical Journal.
Observing planets while they're forming can help scientists answer questions like whether planets form early in the life of a star or later, and whether they form relatively close to stars or farther away.

Planets can change orbits after forming, so it's difficult to answer such questions by studying older planets.
"These very basic questions of when and where are best answered when you can actually see the planet forming, as the process is happening right now," Kraus said.

Other planets may also be forming around the same star. Kraus said he'll continue to observe the star and hopefully will see other planets if there are in fact more.
Scientists hadn't been able to see such young planets before because the bright light of the stars they're orbiting outshines them.

Kraus and Ireland used two techniques to overcome this obstacle.
One method, which is also used by other astronomers, was to change the shape of their mirror to remove light distortions created by the Earth's atmosphere.

The other, unique method they used was to put masks over most of the telescope mirror. The combination of these two techniques allowed the astronomers to obtain high-resolution images that let them see the faint planet next to the bright star.

The astronomers found the planet while surveying 150 young dusty stars. This led to a more concentrated study of a dozen stars.

The star LkCa 15 — the planet is named after its star — was the team's second target. They immediately knew they were seeing something new, so they gathered more data on the star a year later.

OMG..YOU are awesome! Thanks God for giving me another day to see your power..:)


LONG DISTANCE BY BRUNO MARS LYRICS



P/S: sometime I really couldn't stop thinking, why people can't stop thinking of someone who buried deep inside our heart. The feeling wasn't easy, and nobody knows it, not my mum not my friends. I couldn't bear myself to stop thinking about the distance taken between "I + U", but after all, the meter or kilometres taken cannot be compare to the far of "I + U" in alphabetical order. (except in qwerty, I+U, stay together). Gosh, this life...I don't know how to explain my feeling, but somehow this song succeed to express my thought, my feeling to U..thanks Bruno Mars


LONG DISTANCE BY BRUNO MARS
There's only so many songs that I can sing
To pass the time
And I'm running outta things
To do to get you off my mind
(Oh)

All I have is this picture in a frame
That I hold close to see your face everyday

With you is where I'd rather be
But we're stuck where we are and it's so hard
So far, this long distance is killing me
I wish that you were here with me

But we're stuck where we are and it's so hard
So far, this long distance is killing me
It's so hard
(So hard)
When we are
(When we are)

We're so far, this long distance is killing me
It's so hard
(So hard)
When we are
(When we are)
So far, this long distance is killing me

Now the minutes feel like hours
And the hours feel like days while I'm away
You know right now I can't be home
But I'm coming home soon, coming home soon
All I have is this picture in a frame
That I hold close to see your face again

With you is where I'd rather be
But we're stuck where we are and it's so hard
So far, this long distance is killing me
I wish that you were here with me
But we're stuck where we are and it's so hard
So far

Can you hear me crying?
(Ooh)
Can you hear me crying?
(Ooh)
Can you hear me crying?
(Ooh)

With you is where I'd rather be
But we're stuck where we are and it's so hard
So far, this long distance is killing me
I wish that you were here with me

But we're stuck where we are and it's so hard
So far, it's so hard
(So hard)
When we are
(When we are)

We're so far this long distance is killing me
It's so hard
(So hard)
When we are
(When we are)
So far, this long distance is killing me

There's only so many songs that I can sing
To pass the time

HAVING FUN WITH CROCHET

Hehehehehe kali ni entry pasal my friend'S journey. Journey apa? hah journey pasal aktiviti kait-mengait.

THE ARTS OF CROCHET

Mesti ramai yang suka ngan benda-benda mcm ni kan? sapa cakap tak, men cni sy cubit. I really love this kind of things, n actually sy juga baru start nak blajar mengait. hehehe..sangat penat but enjoy! hah ingat senang nak buat benda-benda ni? susahhhhh sangat. perlu ketekunan dan kecermatan yang tinggi untuk menghasilkan product yang berkualiti tau. 

ni hah, bagi sapa-sapa yang berminat untuk belajar mengait tu dialu-alukan, tak salah mencuba benda baru kan. Gpun these things sangat-sangatlah cute bha..odoii dogo, alawa boh. If maw belajar, maka boleh lah berhubung ngan ceo of HANDMADE JOURNEY available in facebook uda ni. Boleh belajar and order pun boleh gak. But first come first serve lah kan. 

tak percaya? bah jum servay pictures yang sempat sy snap dalam group ni. layan...sangat comel and the prices adalah sangat berpatutan.

Car set..^^ (Tissu box + Belt cover )

 Accessories (Flowers,LadyBug,Leafs.etc)


 Accessories (Flowers,LadyBug,Leafs.etc)

topi bha ni

u ols boleh pilih colour sendiri g tau

topi simple but smart..

i love this hehe

the ceo + her hanmade products

murah ni..jum2 order..


headband pun ada, ikat rambut pun ada

c comel ni mula2 malu2 nak pose, last2 nampak comel pla ngan topi ni kn..:)

nahh ni topi + ikat rambut

bunga n accessories yg len2 pun korg leh mta..order jak


so amacam? ok tak? ok bha kan.. sy sgt berminat ngan products handmade journey ni. Dorang akan cuba sedaya upaya memenuhi kehendak pelanggan. Mcm sy, sy baru jak order stokin baby hehe..wahh tak sabar-sabar sy nak dapat stokin ni.

ohya, this group didatangkan from Kg.Narawang Ranau. Hehehe my hometown. Dorang semua sangat dedicated tau bila buat benda-benda ni, so korang jangan bimbang sal kualiti produk. DIJAMIN 100% OK!

if interested just clik here untuk servay their products. Their details and anything lah....:)

female child ran over by car 18 passersby ignore her



Entri kali ni bukan dari sy.. sy copy paste from the other. Bukan nak ambil credit, just nak sharing ngan korang. Eyalah, kan "SHARING IS CARING", so kali ni nak bawa korang hot chico-choco news aritu, sal 


Tau tak ? Kenapa Tiada Sesiapa Membantu Budak 2 Tahun Yang Digilis Di China?

Mesti ramai yang ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini. Korang rasa kenapa dan mengapa ianya berlaku? Jom kita baca...


female child ran over by car 18 passersby ignore her

"Semenjak 17 Oktober , memang kecoh pasal video dimana seorang budak 2 tahun kena langgar dengan van dan lori tapi malangnya takde seorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat tak tau jer... Video tersebut tersebar dgn cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ni... Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia.

HOT fm buat topik pasal ni...so citer nih memang hot lah
Sekarang admin nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China. Kalau korang nak tau sekiranya jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,

Sila jangan tolong..ASAL? PERINGATAN. JANGAN TOLONG! Nak tau kenapa?

"AS A CHEMIST STUDENT...."

I still remember the words that always feeds me everytime I went to her lecture.. sy pun tak tau mcmna nak explain ngan korang, this words will comes out whenever she upset sebab sikap kami yang macam sambil lewa jak bila dalam kuliah. Sekarang ni, I really disturbed by a question, "can I really be a chemistry student?". Yes, you were right dr.how, I must do my best to be a true chemist. If anybody say that uni student tu lebih banyak pengetahuan, NO absolutely NO, we just have opportunity to sharpen our knowledges. I need to master this chemistry stuffs and I AM TRYING to win it. 

How about you?? 


Sepanjang kehidupan sy as a Uni student, baru sem ini terasa sangat mencabar. Lebih dari sem-sem yang lepas. Segala macam persoalan timbul, pelbagai ragam ditemui, macam-macam sok-sek-sok-sek dihadapai,

FINAL YEAR PROJECT WRITTEN IN BAHASA

Ni kali lah, tahun akhir yang sangat sibuk! if sem-sem lepas boleh copy cat, sem ni mmg tak bole dah. Dahlah dlm thesis tu byk chapter, scientific words tu jgn kiralah... Berbaloi-baloi... buat masa ni, memang my situations/conditions and segala 'xion2' tu adalah sangat men'tension'kan. Kalah-kalah orang yang tengah bercinta, kemaruk besinta. Bak kata orang bilang, tidur tak kenyang, mandi tak lena, makan tak basah. OPSSS salah kah tu?? arghh tak kisah lah, my feeling now seumpama itu lah. 

my question now, MACAM MANA NAK TRANSLATE??
Bukan senang nak translate bila semua materials in BI, dahlah google translate useless dalam hal ini, kamus bi-bm pun not really helps. Ya lah, kan kamus tu tak provide translate of scientific words. huh... ada siap-siapa tak punya idea, how to solve my problems?

should I buy the science dictionary? Tapi bukan semua scientific words ada kan. BUNTU lagi. 

apa-apa pun, kena berusaha juga ni. Kerana mu Malaysia, sy sedia berkhidmat untuk negara. cheh! hahaha..
No other choice bha kan, memang kena translate juga in order to finish my thesis. Kalau nda buat, alamatnya memang tak grade lah saya next year. To my dear readers, korang ada idea kah nak selesaikan masalah sy?

just when you thought penguins fared better than the polar bears

I love penguins. I don't know why, I just love them. How about you? ohhh, welcome to the club guys, WE LOVE PENGUINS!
But, do you ever know that the penguins in Antarctica were in danger? do you ever know that just when you thought penguins fared better than the polar bears, actually they are endangered somehow with the deadly pesticide DDT, which had been banned in most countries more than 35 years ago? 

just now, I realized it when my lecturer told us about it (even though, it is an old  fact). 

first of all, I want to explain a little bit about DDT with u ols. DDT is identified as one from the 12 substances as POP's (persistent organic pollutants-a very toxic man-made organics compounds which persist in the
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

up